Interparking

Voor een beter gebruik van de site raden we u aan om over te schakelen naar een nieuwere versie van uw browser.

FirefoxFirefox ChromeChrome edgeEDGE

Hoezo gratis parkeren in Parijs?

Jawel, jawel! We benadrukken: u kunt gratis parkeren in Parijs! In Bois de Boulogne vindt u gratis parkeerplaatsen. Het is wat ver voor uw afspraak in Porte Maillot maar als u een goede wandelaar bent… U vindt ook gratis parkeerplaatsen in Bois de Vincennes. Hier geldt hetzelfde, het is haalbaar om aanwezig te zijn bij het concert in l’Accor Arena de Bercy, maar u heeft goede schoenen nodig…

Wanneer kan men gratis parkeren in Parijs?

Als u uw voertuig gratis in Parijs wilt parkeren, moet u uw dierbare idee over ideaal parkeren vergeten. Om gratis te kunnen parkeren in de hoofdstad moet u ver weg parkeren, of ‘s nachts, op zondag of in de maand augustus… O nee, sinds 2015 kan men zelfs in augustus niet meer gratis in Parijs parkeren. Het is afgelopen met het plan om uw auto in de straat te laten staan terwijl u het vliegtuig neemt naar Martinique, of het kost u de prijs van een vliegticket…

In Parijs is parkeren buiten een paar honderd vrij veraf gelegen en populaire  parkeerplaatsen gratis van 20.00 u tot 9.00 u. 

Overdag is het ook gratis op zon- en feestdagen. Dat is alles. Dus als u hoopt om doordeweeks, overdag een gratis parkeerplaats in het centrum van de hoofdstad te vinden, dat is niet mogelijk. 

En als u besluit om niet te betalen als u parkeert?

U kunt altijd proberen om niet voor het parkeren te betalen, maar houd er rekening mee dat de gemeente Parijs het controleren op betalingen heeft uitbesteed aan particuliere ondernemingen die bevoegd zijn om een proces verbaal op te maken. Men spreekt niet meer van een ‘boete’ of ‘bekeuring’. Geen mooie benamingen meer: wat u moet betalen draagt de suggestieve naam ‘Forfaitaire heffing parkeergeld’ (Forfait post-stationnement (FPS)) en het kost u € 35 in de arrondissementen in het centrum en € 17 in de arrondissementen aan de periferie. Dat maakt het een duur uur parkeren en we missen ze nu al, de symphatieke parkeercontroleurs die je kon proberen te verleiden om de factuur te vermijden… Maar dat was vroeger.

Parijs in het Europees gemiddelde

Het is zo dat Parijs een Europese stad is waar de parkeerkosten tot het Europees gemiddelde behoren. Een uur parkeren kost in Londen of Stockholm ongeveer twee keer meer dan wat het in Parijs kost. Voor een tarief voor 24 uur kunt uw voertuig beter in Parijs dan in Genève parkeren want daar kost het twee keer meer.

Parkeerkosten: ondergronds parkeren heeft het meest competitieve tarief

Dus, uiteindelijk moet u betalen voor het parkeren, en houd daarbij ook rekening met een notie hoger dan de prijs van het tarief, zoals de brandstofkosten terwijl u ‘rondrijdt’ om een plekje te vinden, of de welbekende FPS wanneer u niet voldoende geld in de parkeermeter heeft gedaan. En dat is nog zonder de tijd die verloren gaat aan het zoeken naar een parkeerplek. Als u een afspraak heeft aan de Champs Elysées, in het Palais des Congrès, in de Porte de Versailles, op het Gare de Lyon, op Montparnasse of in Bercy, ook hier is de beste en over het algemeen de meest competitieve oplossing om ondergronds te parkeren.